5G toepassingen
In de afgelopen decennia heeft technologische innovatie ons veel meer mogelijkheden gegeven dan we ooit hadden kunnen dromen. 5G is de nieuwste technologie op het gebied van mobiele (tele)communicatie en het staat aan de vooravond van een revolutie, die vele sectoren zal opschudden.
In Nederland is frequentiegebruik een prioriteit bij de bouw van 5G-netwerken. Op 6 maart 2020 werden frequentiebanen uitgegeven voor het gebruik hiervan. De frequentieveiling bracht de Nederlandse staat €2,7 miljard op en is een belangrijke stap voor de implementatie van 5G in Nederland.
Met de veiling van de nodige frequenties, zoals 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz, wordt ruimte gemaakt in het spectrum om aan de toenemende behoefte aan data te voldoen. Het invoeren van 5G-verbindingen is een belangrijke stap om deze groei te ondersteunen.
5G is het vijfde generatie mobiele communicatienetwerk dat veel hogere prestaties biedt dan 4G en andere voorgaande generaties mobiele netwerken. 5G biedt een hogere bandbreedte met lagere vertraging waardoor meer mensen online kunnen zijn met minder haperingen of vertraging.
Nadelen van 5G netwerk
Het invoeren van 5G brengt echter ook mogelijke risico’s met zich mee. Hoewel er geen bewijs is dat 5G verband houdt met Corona-virussen, geloven veel mensen dat 5G schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Deze theorieën zijn niet wetenschappelijk bewezen en er is weinig reden tot bezorgdheid over het gebruik van 5G doordat de frequenties die door mobiele netwerken worden gebruikt vele malen lager liggen dan die welke worden gebruikt bij industriële toepassingen zoals MRI’s of X-straling.
Voordelen van 5G netwerk
Daarnaast zijn er ook voordelige aspecten die komen kijken bij het gebruik van 5G technologie. Daarom hebben landelijke regeringen wereldwijd terecht besloten om dit te implementeren als onderdeel van hun digitale strategieën. Door eindgebruikers eenvoudiger toegang te geven tot meer bandbreedte en betrouwbare verbindingen, kunnen eindgebruikers snellere verbindingen verwachten in situaties waar 4g of wifi-verbinding niet of nauwelijks beschikbaar is. Bovendien maken we slimme steden, autonome voertuigen en Internet of Things (IoT) mogelijk door het wereldwijd uitrollen van het 5G-netwerk, dat leidt tot meer efficiënte en effectieve proces gestuurde oplossingen op basis van data.
De mogelijkheden
De technologie werd voor het eerst getest met T-Mobile’s 5G-experiment ‘de onmogelijke tattoo’, waarbij de eerste tattoo op afstand ooit is gezet. De tattoo artist was d.m.v. 5G technologie direct verbonden met de robot die de tattoo op de arm van Stijn Jansen zette. Dit betekent dat de tattoo technisch gezien werd geleid door 5G-technologie. Iets dat je een aantal jaar geleden niet voor mogelijk zou houden.
5G-technologie biedt een brede waaier aan nieuwe mogelijkheden en toepassingen. Met hogere bandbreedte kunnen gebruikers snelle, betrouwbare verbindingen genieten voor streamingdiensten zoals online gamen, virtual reality, video’s bekijken in 4K-resolutie en meer. Ook geeft het ondersteuning aan Internet of Things (IoT), waardoor apparaten kunnen communiceren met elkaar via 5G-netwerken. Dit maakt een nieuwe generatie van slimme apparaten mogelijk. Wie weet waar we over enkele jaren staan. De grootste Nederlandse mobiele providers bieden 5G standaard aan in de data/belbundels.